„Ceea ce este importrant în această procedură este să respectăm legea în vigoare și exigențele partenerilor europeni. Adică un proces transparent, în urma căruia să avem la conducerea DIICOT un procuror care să aibă experiența necesară, să avem garanția toți că selecția a fost făcută pe merit, și nu pe alte criterii”, a afirmat Cazanciuc, referitor la procedura prin care va fi numit viitorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Cazanciuc a adăugat că, în momentul de față, nu are nicio nominalizare.
Funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a rămas vacantă după ce Alina Bica a fost arestată în dosarul de corupție privind retrocedarea ilegală a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro.
Funcția de șef al DIICOT este asigurată interimar de procurorul șef adjunct, Giorgiana Hosu.
Alina Bica a fost instalată la conducerea DIICOT în mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiției de atunci, premierul Victor Ponta.
În 24 noiembrie 2014, președintele a semnat decretul privind eliberare din funcția de procuror-șef al DIICOT a Alinei Bica, în urma demisiei acesteia din funcție. Bica a demisionat de la conducerea DIICOT și din funcția de procuror al Direcției în 21 noiembrie, după ce a fost reținută de procurorii DNA, o zi mai târziu fiind arestată preventiv.
În 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiției la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
CSM a dispus, în 16 decembrie, suspendarea Alinei Bica din funcția de procuror al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, după trimiterea acesteia în judecată.
Alături de Bica sunt judecați Crinuța Dumitrean, fost președinte al ANRP și șefă a comisiei, Sergiu Ionuț Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoș George Bogdan și Lăcrămioara Alexandru. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În același dosar sunt judecați evaluatorul Emil Nuțiu și omul de afaceri Gheorghe Stelian, acuzați de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Alina Bica este mai cercetată de DNA într-un dosar disjuns din cel trimis în judecată, fiind suspectată, printre altele, că ar fi primit mită 3,5 milioane de euro de la Ioan Niculae, pentru a tergiversa ancheta de la DIICOT în cazul acestuia.